Woning gekocht? Vergelijk dan uw koopsom altijd met de WOZ-waarde

Heeft u een woning gekocht? Vergelijk uw koopsom dan altijd met de WOZ-waarde. Zo weet u zeker dat u niet teveel belasting betaalt. Profiteer van de voordelen van WOZ-Deskundigen en help uw portemonnee tegen onnodige belastingen. Door ons in te schakelen, heeft u de hoogste kans op verlaging van de WOZ-waarden en heeft u veel gemak, want u hoeft het niet zelf te doen.

Heeft u een woning gekocht? Vergelijk uw koopsom met de WOZ-waarde van dit en vorig jaar

Als u onlangs (tot 5 jaar terug) een woning heeft gekocht, wilt u waarschijnlijk weten of de gemeente de WOZ-waarde niet te hoog heeft vastgesteld. Een van de manieren om dit te controleren, is door uw koopsom te vergelijken met de WOZ-waarde van uw huis. In dit artikel leggen we uit wat de WOZ-waarde is, hoe u deze kunt vinden en hoe u deze kunt vergelijken met uw koopsom.

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken en wordt gebruikt om de waarde van een woning of ander onroerend goed te bepalen. De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente waarin het onroerend goed zich bevindt. Elk jaar wordt de WOZ-waarde opnieuw bepaald, meestal in het begin van het jaar.

De WOZ-waarde is belangrijk omdat deze wordt gebruikt om verschillende belastingen te berekenen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de inkomstenbelasting. Ook kan de WOZ-waarde worden gebruikt om te bepalen of u in aanmerking komt voor bepaalde subsidies en regelingen.

Waarom de WOZ-waarde vergelijken met uw koopsom?

Als u onlangs een woning heeft gekocht, kan het vergelijken van uw koopsom met de WOZ-waarde u een idee geven of de gemeente de WOZ-waarde niet veel te hoog heeft vastgesteld. Houd er rekening mee dat de WOZ-waarde elk jaar kan veranderen.

Andere factoren die de waarde van uw woning bepalen, zijn onder andere de staat van onderhoud, de ligging van de woning en de marktsituatie. Het vergelijken van uw koopsom met de WOZ-waarde helpt u om te beoordelen of u niet teveel belasting betaalt. De gemeente stelt modelmatig (via de computer) de WOZ-waarde vast en het kan dus heel goed zijn dat uw WOZ-waarde hoger is dan uw koopsom; en dat mag niet zonder meer.

Als u het idee heeft dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, kunt u bezwaar maken bij uw gemeente. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de woning in slechtere staat verkeert dan vergelijkbare woningen in de buurt, of als er bij de vaststelling van de WOZ-waarde geen rekening is gehouden met bijvoorbeeld onderhoud of een mindere ligging.

Hoe vindt u de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van uw woning wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en wordt vermeld op de WOZ-beschikking, deze ontvangt u meestal aan het begin van het jaar. De WOZ-waarde is ook te vinden op de website van het wozwaardeloket. U kunt de WOZ-waarde ook opvragen via de website van de gemeente waarin uw woning zich bevindt. U kunt zich op deze website ook aanmelden, dan doen wij gratis voor u het vergelijk. Houd er rekening mee dat de WOZ-waarde van het huidige jaar pas beschikbaar is na de bekendmaking van de nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ-waarde van dit jaar en vorig jaar is meestal direct op te zoeken, omdat deze meestal al in januari of februari bekend wordt gemaakt.

Hoe vergelijkt u de koopsom met de WOZ-waarde?

Als u uw koopsom wilt vergelijken met de WOZ-waarde van uw huis, is het belangrijk om de WOZ-waarde van het juiste jaar te gebruiken. De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld, dus als u uw koopsom van dit jaar wilt vergelijken met de WOZ-waarde, moet u de WOZ-waarde van hetzelfde jaar gebruiken.

Als u uw koopsom wilt vergelijken met de WOZ-waarde van vorig jaar, moet u de WOZ-waarde van het voorgaande jaar gebruiken. Houd er rekening mee dat de WOZ-waarde elk jaar kan veranderen, dus de WOZ-waarde van vorig jaar kan afwijken van de WOZ-waarde van dit jaar.

Heeft u een woning gekocht? Let dan extra goed op de nieuwe WOZ-waarde die de gemeente u toestuurt. Als u een woning hebt gekocht weet u natuurlijk wat u heeft betaald. De koopsom kunt u vergelijken met de geschatte waarde van de gemeente. Vaak is het ook mogelijk de waarde van het vorige belastingjaar te verlagen. Let hierbij op: de WOZ-waarde is de waarde op 1 januari van het jaar voor het huidige belastingjaar; bij voorbeeld de waarde voor 2023 is dus eigenlijk de waarde per 1-1-2022. De schatting van de waarde van uw woning is vaak (veel) te hoog en dat raakt u via de belastingen direct in uw portemonnee.

Koopsom vergelijken met de WOZ-waarde? Zeker doen!

Het vergelijken van uw koopsom met de WOZ-waarde van uw woning is verstandig om te doen, zodat u zeker weet dat u niet teveel belasting betaalt. Als u twijfelt over de vastgestelde WOZ-waarde of als u denkt dat deze te hoog is, kunt u bezwaar laten instellen of ons vragen de juistheid te controleren.

WOZ-Deskundigen staat aan uw zijde en helpt u bij het bezwaar tegen de WOZ-waarde. De dienstverlening wordt vergoed op basis van een wettelijke regeling. Gelet op de korte bezwaartermijn is het raadzaam u zo spoedig mogelijk aan te melden. WOZ-Deskundigen kan dan direct voorbereidingen treffen om bezwaar te maken.

U betaalt dus helemaal niets voor de dienstverlening. Het uitbesteden van het bezwaar aan een deskundige geeft u veel gemak. Ook heeft u de zekerheid van een deskundig opgesteld bezwaarschrift.

Start gratis WOZ bezwaar

Nadat u het aanmeldformulier heeft ingevuld en wij van u de opdracht hebben ontvangen zullen wij er alles aan doen om voor u een lagere WOZ-waarde te realiseren.