Goed WOZ bezwaar maken in Amsterdam? Zo doet u dat!

WOZ Bezwaar Amsterdam

In onze hoofdstad Amsterdam is er altijd wat te beleven. Van de charmante grachten tot de gezellige markten, de stad heeft iets voor iedereen. Maar er is nog iets waar woning eigenaren in Amsterdam vaak minder blij van worden: de WOZ-waarde. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kan dan ook veel voordelen hebben, en dat is waar WOZ-Deskundigen jou bij kunnen helpen.

De stad Amsterdam

Amsterdam is een prachtige stad met veel historie en culturele hoogtepunten. Van het Rijksmuseum tot de Albert Cuypmarkt, er is altijd wel iets te doen. Maar woning eigenaren moeten ook rekening houden met de WOZ-waarde van hun woning. Een te hoge WOZ-waarde kan leiden tot een hogere OZB-belasting, en dat is iets waar niemand op zit te wachten.

Een te hoge WOZ-waarde leid tot een hogere financiële druk, omdat je meer belastingen betaalt. Een te hoge WOZ-waarde voelt als onrechtvaardig, vooral als je woning vergelijkbaar is met andere woningen in je buurt en toch een hogere waardering heeft of als je huis niet meer helemaal nieuw is en je toch een hoge WOZ-waarde krijgt van de gemeente Amsterdam.

Kengetallen Amsterdam

De gemeente Amsterdam kent twee officiële woonplaatsen, te weten: Amsterdam en Amsterdam Zuidoost. Amsterdam is een grote gemeente met 873.338 inwoners, de totale grondoppervlakte is 21949 hectare groot en er zijn 523.359 WOZ-objecten

Totale WOZ-waarde (peildatum 1-1-2022): € 200.018 miljoen
Gemiddelde woningwaarde (peildatum 1-1-2022 ): € 430.000

Welke nadelen heb ik met een te hoge WOZ-waarde?

  • Hogere onroerende zaakbelasting (OZB)
  • Hogere waterschapslasten
  • Hogere belasting op erfenissen en schenkingen
  • Hogere rioolrechten
  • Hogere afschrijvingskosten op de WOZ-waarde voor fiscale doeleinden
  • Hogere verzekeringspremies voor de onroerende zaak

Hoe bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Amsterdam?

Het klinkt misschien als een lastige opgave, maar met de hulp van WOZ-Deskundigen is het een fluitje van een cent. Je hoeft je alleen maar aan te melden voor een lagere WOZ-waarde. Op de beschikking van de gemeente staat jouw WOZ-waarde en op het WOZ-waardeloket kan je ook de waarde van andere woningen in de omgeving bekijken. Als je denkt dat jouw waarde te hoog is, dan kan je een bezwaarschrift indienen bij de gemeente Amsterdam.

WOZ-Deskundigen helpt je hier graag bij.

Wij hebben de kennis en ervaring om een sterk bezwaarschrift te schrijven en je te begeleiden in de bezwaarprocedure. Hierdoor heb je een veel grotere kans op een positief resultaat. Bovendien bespaar je veel tijd en moeite, want je hoeft het werk niet zelf te doen.

Een te hoge WOZ-waarde kan leiden tot een te hoge OZB-belasting. Dit is de belasting die je betaalt voor de waarde van jouw woning. Door bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde, kan je voorkomen dat je teveel belasting betaalt. Hierdoor bespaar je geld en kun je lekker genieten van alles wat de stad Amsterdam te bieden heeft.

Dus, als je denkt dat jouw WOZ-waarde te hoog is, aarzel dan niet om ons in te schakelen. Wij helpen je graag bij het indienen van een bezwaarschrift en geven je de beste kans op succes.

De gevolgen van een te hoge WOZ waarde van een woning

De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van een woning wordt bepaald door de gemeente en dient als basis voor de berekening van de onroerende-zaakbelasting (ozb). In de stad Amsterdam is de ozb voor woningen vastgesteld op 0,982% van de WOZ-waarde.

Laten we aannemen dat de WOZ-waarde van een woning in Amsterdam is vastgesteld op € 500.000. Dit zou betekenen dat de ozb-belasting voor deze woning € 4.910 bedraagt. Als de eigenaar van mening is dat de WOZ-waarde te hoog is, kunnen zij bezwaar maken tegen de waarde. Laten we aannemen dat na het indienen van bezwaar, de WOZ-waarde van de woning wordt verlaagd naar € 420.000. Dit zou resulteren in een ozb-belasting van € 4.092,40. Dit betekent dat de eigenaar € 817,60 bespaart op de ozb-belasting als gevolg van het succesvol indienen van bezwaar tegen de WOZ-waarde.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze besparing alleen van toepassing is op de ozb-belasting en niet op andere belastingen zoals waterschapslasten, rioolrechten, inkomstenbelasting of erfbelasting.

De gevolgen van een te hoge WOZ waarde van een bedrijfsobject

De WOZ-waarde van een bedrijfspand in Amsterdam kan grote financiële gevolgen hebben. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de OZB (Onroerende Zaak Belasting) te bepalen. De OZB is een belasting die geheven wordt op onroerende zaken en wordt door de gemeente Amsterdam geheven.

De huidige OZB-tarieven voor bedrijfspanden in Amsterdam zijn als volgt:

  • Tarief 1: voor bedrijfspanden met een WOZ-waarde tot € 75.000 – tarief is 0,924%
  • Tarief 2: voor bedrijfspanden met een WOZ-waarde van € 75.000 tot € 1.050.000 – tarief is 1,072%
  • Tarief 3: voor bedrijfspanden met een WOZ-waarde boven € 1.050.000 – tarief is 1,219%

Als een bedrijfspand een hogere WOZ-waarde heeft, kan dit leiden tot een hogere OZB-belasting voor het bedrijf. Bijvoorbeeld, als een bedrijfspand een WOZ-waarde heeft van € 1.500.000, dan zou het bedrijf € 16.785 OZB-belasting moeten betalen, terwijl een bedrijfspand met een WOZ-waarde van € 750.000 € 8.040 OZB-belasting zou moeten betalen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor je bedrijf en kan leiden tot een vermindering van de winst.