WOZ waarde van essentieel belang bij erfrecht / succussierechten.

post-thumbnail-img

Het erfrecht is gewijzigd. En is de WOZ waarde daarbij van groot belang. Het recht is eenvoudiger geworden, maar dit nieuwe erfrecht kan ook nadelig zijn voor wie een huis erft. De huizenbezitters gaan namelijk meer erfbelasting over een erfenis betalen dan het geval was.

WOZ waarde
De WOZ waarde is de waarde op 1 januari van het jaar ervoor. Door de vertraging van een jaar daalt de WOZ waarde daardoor minder snel dan de economische waarde van de woning. Toch betaalt u dan de hoofdprijs aan erfbelasting. Als de economie nog verder aantrekt, kan dat veranderen, maar dan zullen de belasting percentages voor de WOZ waarschijnlijk wel omhoog gaan: de gemeenten hebben immers een chronisch geld tekort. De meeste mensen weten wel, dat de WOZ waarde ook nog eens doorwerkt in allerlei gemeentelijke belastingen en de omslag waterschapsheffing. Daar is de erfbelasting (successierecht) bij gekomen.

Nieuwe WOZ beschikking aanvragen
Voor iedere belanghebbende kan, zodra hij eigenaar is geworden van een huis, ook een nieuwe WOZ beschikking aangevraagd worden bij de gemeente. Laat dit snel doen na het overlijden. Dan kan er bezwaar tegen de WOZ waarde gemaakt worden. Dat kan u veel geld aan erfbelasting (voorheen successierecht genoemd) schelen. Via dit formulier kunt u zich aanmelden.

< Terug naar nieuwsoverzicht